ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ

"Παλιές Φωτογραφίες, Το Άλμπουμ Εμπλουτίζεται" Στο άλμπουμ των παλιών φωτογραφιών προστίθενται συνεχώς νέες (παλιές) φωτογραφίες κάνοντάς το πιο πλούσιο, ταξιδεύοντας μας όλο και πιο συχνά στο παρελθόν του χωριού μας. Ήδη αρκετοί χωριανοί της τοπικής κοινότητας Κωμιακης έχουν δηλώσει πως θα ήθελαν να μου δώσουν παλιές φωτογραφίες για να τις προσθέσω στο ήδη δημιουργημένο άλμπουμ. Τους ευχαριστώ θερμά και ελπίζω η συλλογή να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, προσφέροντας ο καθένας μας τις φωτογραφίες που διαθέτουμε. Απολαύστε κάποιες πρόσφατες παλιές φωτογραφίες στη σελίδα ¨Άλμπουμ παλιών φωτογραφιών¨

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΕΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΩΜΙΑΚΗ ΑΡΧΕΙΟ GIANPREV

 ΜΑΡΙΑ ΒΙΤΖΗΛΑΙΟΥ - ΚΑΤΕΡΙΝΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ (ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΝΑ), ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΒΙΤΖΗΛΑΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΑΡΕΝΑ), - ΕΛΛΗΣΑΒΕΤ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ (ΣΟΥΤΖΟΥΚΑ)
  ΚΑΤΕΡΙΝΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ (ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΝΑ), ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΟΥΣΟΥΝΗ, ΕΛΛΗΣΑΒΕΤ ΣΟΥΠΟΥΝΗ
ΕΛΛΗΣΑΒΕΤ ΒΙΤΖΗΛΑΙΟΥ (ΜΠΙΣΤΟΛΑΚΕΝΑ),  ΚΑΤΕΡΙΝΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ (ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΝΑ)

ΓΕΩΡΓΙΟς ΠΑΝΤΕΛΙΑΣ



ΜΗΤΣΟΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΑΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΚΟΒ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


ΜΗΤΣΟΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ

Ετικέτες

Αδάμ Μουζενίδης, Ακροναυπλία, Βασίλης Μπαρτζιώτας, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Λιανάς, Ζήσης Ζωγράφος, Κώστας Θέος, Μήτσος Λεβογιάννης, Μήτσος Παπαρήγας, Σωτήρης Καράς, Τάσος Κουλαμπάς, Χρήστος Μαχαιρόπουλος

Aναφορά

“Φωτογραφία (πρωτότυπη) με τα μέλη της Κομματικής Επιτροπής του ΚΚΕ και του Γραφείου της Ομάδας Συμβίωσης της Ακροναυπλίας Απρίλιος-Μάιος 1941,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 1 Μαΐου 2020, http://arxeio.kke.gr/document/234.


Μήτσος Λεβογιάννης, ο πρώτος ναξιώτης κομμουνιστής, Ήταν απ' τους ιδρυτές της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και Γραμματέας της ΚΟΒ-Θεσ/νίκης του ΚΚΕ καταδικασμένος 4κις σε θάνατο απ’ το έκτακτο στρατοδικείο, ο οποίος εκτελέστηκε έξω απ’ το Επταπύργιο Θεσσαλονίκης στις 31 Μαΐου προς 1 Ιουνίου του 1949..
Λεβογιάννης φωτογραφία από δεξιά καθιστοί ο δεύτερος...

Φωτογραφία (πρωτότυπη) με τα μέλη της Κομματικής Επιτροπής του ΚΚΕ και του Γραφείου της Ομάδας Συμβίωσης της Ακροναυπλίας
Απρίλιος-Μάιος 1941

Περιγραφή
Από αριστερά όρθιοι:
Μαχαιρόπουλος Χρήστος, Λιανάς Γ., Ζωγράφος Ζήσης, Καράς Σωτήρης, Κουλαμπάς Τάσος, Μουζενίδης Αδάμ.

Από αριστερά καθιστοί:
Θέος Κώστας, Παπαρήγας Μήτσος, Ιωαννίδης Γιάννης, Λεβογιάννης Μήτσος, Μπαρτζιώτας Βασίλης.
Συνεισφέρων
Νίκη Μαχαιροπούλου
“Φωτογραφία (πρωτότυπη) με τα μέλη της Κομματικής Επιτροπής του ΚΚΕ και του Γραφείου της Ομάδας Συμβίωσης της Ακροναυπλίας Απρίλιος-Μάιος 1941,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 1 Μαΐου 2020, http://arxeio.kke.gr/document/234.

Στο Εκτακτο Στρατοδικείο δικάστηκαν χιλιάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, μαχητές του ΔΣΕ, μέλη του ΕΑΜ, συνδικαλιστές του εργατικού κινήματος, αλλά και απλοί άνθρωποι. Οι κατηγορούμενοι που σύρθηκαν στο Εκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης συνολικά ξεπερνούν τους 10.000, ενώ οι καταδικασμένοι τους 1.679. Συνολικά έγιναν 4.452 δίκες, με 477 καταδίκες σε θάνατο, 307 σε ισόβια. Καταδικάστηκαν σε θάνατο μέχρι και ανήλικοι μαθητές.

Πάνω από 400 αγωνιστές εκτελέστηκαν πίσω από το Γεντί Κουλέ, κάποιοι από τους οποίους είχαν δικαστεί και σε άλλα δικαστήρια, σε άλλες πόλεις. Οι πρώτοι που στήθηκαν μπροστά στο απόσπασμα στη Θεσσαλονίκη ήταν δυο παλιοί ΕΛΑΣίτες, αγρότες από το Περιστέρι Κιλκίς, ο Γιώργης Καλέμης και ο Θεοχάρης Σαπρανίδης. Δικάστηκαν στις 12 Ιούλη του 1946 και εκτελέστηκαν στις 16 Ιούλη στο Γεντί Κουλέ.

Μέσα από τις δίκες αναδείχτηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπως και παντού στην Ελλάδα, ηρωικές φυσιογνωμίες του ΚΚΕ, που πλήθυναν με τη θυσία τους τη στρατιά των ηρώων του Κόμματος.

Δίπλα στα στελέχη της ΚΕ του ΚΚΕ που εκτελέστηκαν, όπως ο Αρίστος Βασιλειάδης και ο Κώστας Φαρμάκης, στάθηκαν δεκάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ με θάρρος και αυτοθυσία, αψηφώντας το εκτελεστικό απόσπασμα, όπως ο Γραμμένος Στίνης, ο Ακίνδυνος Αλβανός, η Κούλα Ελευθεριάδου, ο Σταύρος Δημητράκος, η Νίτσα Θεοχαρίδου,
ο Μήτσος Λεβογιάννης, ο Ρήγας Παραθυράς, ο Νίκος Νικηφορίδης και τόσοι άλλοι. Ανθρωποι του λαού, εργάτες, αγρότες, επιστήμονες, φοιτητές, αλλά και μαθητές όπως η δεκαπεντάχρονη μαθήτρια Ευπραξία Νικολαΐδου.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΜΙΑΚΗΣ ΣΕ ΕΚΔΡΟΜΗ