Στην φωτογραφια φαίνεται η Τζιμολένη (κόρη της Ανέτας) και ο Βασίλειος Φραγκουλόπουλος (Φραγκουλιδοβασίλης).
Κάθε Σάββατο, οι Κωμιακίτισσες ετοίμαζαν το ψωμί της πολυμελούς φαμέλιας τους. Το ζύμωναν με μεράκι και το έψηναν στον παραδοσιακό φούρνο, ακολουθώντας ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στον χρόνο.
Για να λειτουργήσει ο φούρνος, ήταν απαραίτητα τα φρύγανα, και η Ανέτα είχε αναλάβει αυτό το κοπιαστικό έργο. Με υπομονή και δύναμη, τα "ομάριαζε" – δηλαδή τα έκοβε με τον τραχά, τα ντάνιαζε, τα έδενε σφιχτά με σκοινί και τα κουβαλούσε στον φούρνο.
Συνήθως τα μάζευε από το Κυλιστράκι, πάνω από την Αλακόπετρα, μια περιοχή που είχε άφθονα φρύγανα. Ήταν βολικό σημείο, αφού ο κατήφορος διευκόλυνε το κουβάλημα, ενώ η κοντινή απόσταση από το χωριό έκανε τη διαδικασία πιο εύκολη.
Μια καθημερινότητα γεμάτη μόχθο, μα και ζεστασιά. Ένα κομμάτι από την παράδοση που θυμίζει την αξία της αφοσίωσης, της αυτάρκειας και της συλλογικότητας των ανθρώπων εκείνης της εποχής.
Αρχείο: Αποστόλη Αναγνωσταρά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου